Wat zijn de opgaven van een orthodontist?

Orthodontie kan op ieder tijdstip doorgevoerd worden. Maar let op! Wat wil je behandelen? De tanden en het gezichtsprofiel of enkel de tanden. Geen enkel andere discipline in de tandheelkunde kan zo een invloed nemen op de esthetiek van het lachen en het gezicht. De verkeerde ontwikkeling van tanden en de kaken kunnen belangrijke levensfunkties zoals kauwen, de ademhaling en het spreken beinvloeden. Crowding of in de volksmond “scheve tanden” kunnen tandvleesontstekingen en caries veroorzaken.
Om een duidelijk behandelconcept op te stellen, maken we eerst 2 gipsen modellen van jouw tanden, gezichtsfoto´s en röntgenopnamen van de tanden. Met deze gegevens kan ik een behandelplan opstellen. De gegevens worden manueel en digitaal gemeten en berekend. Het resultaat wordt met de persoon zelf of met de ouders van het kind besproken.
Een stralende lach zal iedereen tevreden stellen.

Moet ik echt een beugel dragen?

Wanneer de boven- en de onderkaak niet tesamen passen en de tanden scheef staan, zou ik aanraden een losse beugel en blokjes (brackets) dragen. Habits zoals mondademhaling, tongpersen en spraakproblemen zou ik zeker voor het 8e levensjaar behandelen. Bij patienten met vooruitstekende of naar voor gekipte fronttanden is het gevaar op tandtraumata statistisch hoger dan bij rechte of normale fronttanden.

Wanneer moet ik een behandeling starten?

Ik zou aanraden dat ieder kind tussen het 4e en 6e levensjaar op controle gaat bij de tandarts. De meeste orthodontische behandelingen beginnen in de 2e wisselfase, meestal is dit tussen het 9e en 13e levensjaar. Op dit tijdstip is de onderkaakgroei nog niet afgesloten en kan de orthodontist door bepaalde behandelingen deze groeispurt gebruiken om bepaalde tand- en kaakproblemen te behandelen. Vele langdurige behandelingen kunnen vermeden worden, wanneer het kind en de ouders vroeg op controle komen bij de tandarts.
Het ziekenfonds voorziet terugbetaling van een orthodontische behandeling tot en met het 15e levensjaar. Wacht je nog langer met een orthodontische behandeling, zal ze veel langer duren. Erge kaakanomalien kan je door de kaakchirurg laten corrigeren. Volwassenen worden tegenwoordig ook behandeld. Maar de behandeling duurt veel langer omdat alle structuren reeds volgroeid zijn.
Ik ben tegen het extraheren (trekken) van tanden. Enkel in uiterste noodgevallen zoals bij een vooruitstekkende onderkaak, een lang gezicht of een slecht gezichtsprofiel overweeg ik dit. Verder is volgens mij de duur van een behandeling, waarbij tanden worden geextraheerd (getrokken), langer dan wanneer er geen tanden worden getrokken.

Is de behandeling met blokjes of brackets pijnlijk?

Sommige patienten voelen een licht drukgevoel, andere patientjes voelen een lichte pijn. Gelukkig duurt dit meestal 1 tot 3 dagen na het plaatsen of wisselen van de boogjes, tot wanneer het lichaam zich aan de nieuwe situatie gewoon wordt. Het omstellen van de voeding op lichte kost, zoals soep, yoghurt, zacht vlees en groenten is soms aan te raden. Extreem harde levensmiddelen zijn af te raden, zoals harde bonbons, appels, kauwgom of kleverig eten.

Hoelang duurt een orthodontische behandeling?

Die vraag is moeilijk te beantwoorden. Hoe jonger je bent, hoe sneller de tanden zich bewegen. Maar de reactietijd is voor iedereen anders. Verder moet je soms rekkertje (elastieken) dragen, daarvoor moet je overdag en ´s nachts meewerken om deze rekkertjes te dragen. In de regel duurt een behandeling tussen 1 en 3 jaren. Meestal kan je als ervaren orthodontist de duur van een behandeling inschatten.

Wat kost een behandeling?

Een orthodontische behandeling kost ongeveer €2.500.- tot €3.000.-. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en het aanmaken van toestelletjes, kan de som iets minder of meer bedragen.
Het ziekenfonds betaald ongeveer €600.- tot €800.- terug. Vanaf het 15de levensjaar betaald het ziekenfonds niets voor een orthodontische behandeling terug.

Orthodontische behandelingen bij volwassenen kosten in de regel €3.000.-.
Een vroege orthodontische behandeling kan je best beginnen tussen het 6de en het 8ste levensjaar. De minimale kostprijs is ongeveer €450.- en je krijgt van het ziekenfonds €350.- terug.